Kale

Kale Roma, Yunan kültüründe popüler bir sebze imiş. Ancak ABD'de çok popüler,
seçkin sebzeler arasına girmiş. Öyle ki 2 Ekim 2012 Kale günü ilan edilmiş. 
Brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzelerle aynı aileden, yani Brassica oleracea 
ailesi. 
İçerdikleri: Vitaminler K ( Kan pıhtılalmasına karşı olan vitamin), A, C, B6, Folate
ayrıca lif yönünden zengin ve Mangan içeriyor.
Bu aile kükürt içeren glucosinolate bileşiğini içeriyor, ki bu bileşik çiğneme, kesme ya da pişirme sırasında isothiocyanate ve indole-3-carbinol'e dönüşüyor. Bu bitkileri önemli kılan da bu bileşikler. Bunlar kalp hastalıklarına ve bazı kanserlere karşı olan bileşikler. Tümörlerin büyümesine ve vucutta yangıya karşı ( infalamation), sağlıklı hücreleri koruyor.  Haftada 1.5 bardak koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketilmesi öneriliyor.
(Ufak bir not kan sulandırıcı kullananlar bu sebzeden çok tüketirse ilaç dozunu ayarlamaları gerekebilir)
Peki kaleyi nasıl yiyelim?
Sapları hafif yağda diğer sebzelerle hafif kızartılabilir, çorbalara katılabilir, sebze suyu yapımında kullanılabilir.
Yaprakların çiğ tüketimi zor olabilir
Onun yerine 
a) Sote ederek- 2-3 kaşık zeytin yağı içine 2 diş sarmısak koy hafif ateşte çevir, yarım bardak su ekle. yarım kilo kadar kıyılmış kale yaprağı ekle 5 dakika ateşte çevir, dilerseniz diğer baharatkardan ekle.
b) Kale Cipsi- Kale yaprakları uafak parçalara bölünüp üzerlerine zeytin yağı gezdiriliyor, Fırın tepsisine yayılıp üzerine arzu edilen baharatlardan serpiliyor ( kimyon, biber, kör,, sarmısak tozu, soğan tozu, az tuz). Boyutları ufalıp uçları kahverengi olana kadar fırında yaklaşık 15 dakika pişiriliyor, (sanırım 180C)
c) Kale pesto- 2 bardak kale yaprağı, 1/4 bardak zeytin yağı, 2 diş sarmısak, blenderdan gecir. 1/4 bardak hafif kavrulmuş ceviz ekle 
1/4 bardak Parmesan peyniri ( bulunmadığı durumda İzmir tulum veya kaşar peyniri de benzer işi görebilir) Hepsini karıştır
Makarna, tavuk, balık, pizza sosu, krakerle yemek için kullanılabilir.
d) Kale salatası- i. kale yapraklarını doğra ve üzerine zeytin yağı gezdirip elle ov
 Ya da                ii. Kala yapraklarını 1 dakika kaynar suda haşla, sonra buzlu suya çıkart suyunu süz, gerekirse kağıt havlu arasında suyunu al
salata yap.
Ayrıca bu yapraklar her türlü dürüm amaçlı da kullanılabilir.
  Kaynak: hsph.harvard.edu/nutrition source/food-features/kale
Afiyet Olsun!!!  
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam